Φεστιβαλ

Τα 10 παραδοσιακά φεστιβάλ του Ιούλη, που θα μας πάνε στο χωριό!

Γιορτές στη κυπριακή ύπαιθρο με αρώματα και γεύσεις παράδοσης

Δημοσιεύτηκε στις 01 Ιουλίου 2024

Τα φεστιβάλ στα χωριά της Κύπρου έχουν και πάλι την τιμητική τους και μας προσκαλούν για να γιορτάσουμε και να αναδείξουμε μαζί τους τα υπέροχα παραδοσιακά αλλά και γεωργικά προϊόντα που παράγουν.

Εκεί, θα βιώσουμε μοναδικές εμπειρίες γεύσης αλλά και διασκέδασης.

festsotiras23.2e16d0ba.fill-1375x.2e16d0ba.fill-1375x729.png

11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ Σωτήρας
Τρίτη 2 Ιουλίου, 20.00
Μία εκδήλωση που στοχεύει στην ανάδειξη του παραδοσιακού στοιχείου του τόπου μας μέσα από διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, χορό, τραγούδι, γαστρονομία και έκθεση κυπριακών επαγγελμάτων. Ένα Φεστιβάλ το οποίο έχει καταστεί θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και του νησιού μας γενικότερα. Το 11ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι με τον συνθέτη και ερμηνευτή κ. Μιχάλη Χατζημιχαήλ και τον ανερχόμενο Κύπριο ερμηνευτή παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής κ. Στέφανο Πελεκανή. Τους καλλιτέχνες θα πλαισιώνουν καταξιωμένοι μουσικοί ενώ η εκδήλωση θα αρχίσει με αναπαράσταση παραδοσιακού κυπριακού γάμου από τον Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο του Δημοτικού Διαμερίσματος Σωτήρας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης παρουσίαση τσιαττιστών από λαϊκούς ποιητές της Φιλανθρωπικής Ομάδας «Έτους Πάλε», έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων και γευσιγνωσία παραδοσιακών εδεσμάτων. Θα παρουσιαστεί ειδικό Αφιέρωμα για τα 50 χρόνια της Τουρκικής εισβολής και κατοχής.

chaloymi_RHBWZkV.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

3ο Φεστιβάλ Χαλλουμιού-Δρούσεια, Πάφος
Παρασκευή 5 Ιουλίου, 19.30-00.00

Η κοινότητα της Δρούσειας με παράδοση στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων διοργανώνει για άλλη μία φορά το Φεστιβάλ Χαλουμιού το οποίο πέρσι δυστυχώς είχε αναβληθεί λόγω πένθους. To διάσημο τυρί της Κύπρου, το χαλλούμι τιμάται φέτος σε ένα μεγάλο φεστιβάλ που διοργανώνεται στο χωριό Δρούσεια της επαρχίας Πάφου. Το 3ο Φεστιβάλ Χαλλουμιού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουλίου, στις 19.30, στο Κοινοτικό Γήπεδο του Δημοτικού Σχολείου Δρούσειας. Ο δημοφιλής τραγουδιστής Νίκος Μαρκόπουλος θα ανέβει στη σκηνή του φεστιβάλ για να μας χαρίσει μία ξεχωριστή βραδιά με τις επιτυχίες και τα τραγούδια του. Εισιτήριο: €20 (με φαγητό). Για πληροφορίες 99405691.

pexels-pixabay-54082.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Φεστιβάλ Καρότου, Λιοπέτρι
Σάββατο 6 Ιουλίου, 19.00

Το Παγκύπριου Φεστιβάλ Καρότου είναι γεγονός και ετοιμάζεται να μας υποδεχτεί με γλέντι και διασκέδαση. Το Λιοπέτρι αυτή τη φορά μας υποδέχεται παρέα με τον Νίκο Μακρόπουλο. Ο μεγάλος καλλιτέχνης έρχεται στο νησί μας στις 6 Ιουλίου στο Κοινοτικό Στάδιο "Αχυρώνα" Λιοπετρίου για μια μέρα αφιερωμένη στο καρότο και στις διάφορες μορφές του. Εισιτήριο: 5€. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για άτομα κάτω των 12 ετών.

60437-sitesdefaultfiles3iouliplatreslevanta_0_.width-800.jpg

Φεστιβάλ Βοτάνων-Λεβάντας, Πλάτρες
Κυριακή 7 Ιουλίου, 11.00-19.00

Τον Ιούλιο στις Πλάτρες θα διοργανωθεί και φέτος μια πολύ όμορφη εκδήλωση με άρωμα, γεύση και χρώμα λεβάντας! Με αυτή την αφορμή λοιπόν πάμε όπως και πέρσι να φυτέψουμε λεβάντες και να απολαύσουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι βασισμένο στο μαγικό αυτό βότανο. Παγωτό λεβάντας στη βεράντα του ξενοδοχείου Forest Park, σοκολατάκια λεβάντας στο Σοκολατοποιείο Πλατρών, λουκουμάδες λεβάντας στην αυλή του Petit Palais, τσάι λεβάντας στο Orosimo και κρέπες σοκολάτας με λεβάντα στον Πήγασο είναι μόνο μερικά από τα προσφερόμενα παραδείγματα.

FotoJet_6_ryv9vcv.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Γιορτή του Βοσκού, Πάχνα
Κυριακή 7 Ιουλίου

Μπορεί να πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 2014, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στην Πάχνα λοιπόν την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 θα απολαύσουμε και φέτος γαλακτοκομικά προϊόντα, θα γνωρίσουμε παραδοσιακά ποιμενικά επαγγέλματα, θα δούμε πώς κουρεύουν και αρμέγουν αιγοπρόβατα, ενώ θα υπάρχει και έκθεση με παραδοσιακές φυλές ζώων που εκτρέφονται στην περιοχή καθώς επίσης και επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων. Ο επισκέπτης θα δει την έκθεση αντικειμένων και εργαλείων σχετικών με την κτηνοτροφία και θα απολαύσει παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Φέτος η Γιορτή του Βοσκού έχει προσκαλέσει την αγαπημένη μας τηλεμαγείρισσα Χρύσω Λέφου για ένα μοναδικό γαστρονομικό εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών πουρεκιών της αναρής τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε.

watermelon-2395804_1280.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

15ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Καρπουζιού, Φρέναρος
Παρασκευή 12 Ιουλίου, 20.00

Εδώ και 15 χρόνια το Φρέναρος στην επαρχία Αμμοχώστου διοργανώνει ένα από τα πιο δροσερά φεστιβάλ της Κύπρου, το οποίο τιμά ένα από τα πιο δημοφιλή εποχιακά φρούτα. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Καρπουζιού, που διοργανώνεται στο Φρέναρος, το οποίο φέτος συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια ζωής και διοργανώνεται με μεγάλη αγάπη και μεράκι από τους κατοίκους της κοινότητας και τους παραγωγούς καρπουζιού. Εξάλλου, το Φρέναρος φημίζεται για τα εξαιρετικά του καρπούζια όπως ακριβώς και πολλές κοινότητες των Κοκκινοχωρίων. Το φετινό φεστιβάλ επιστρέφει φέτος δριμύτερο την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024. Εκεί, ο κόσμος θα μπορεί να απολαύσει δωρεάν καρπούζι, γλυκό, παγωτό και κοκτέιλ, όπως γίνεται άλλωστε και κάθε χρόνο. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα αναλαμβάνουν: Στέλιος Διονυσίου, Αγνή Καλούμενου, Φίλιππος Κτενάς και ΈΛενα Ανδρέου. Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα με μεγάλη ποικιλία φαγητών και ποτών, ενώ για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχει παιχνιδούπολη με πολλές εκπλήξεις.

dsc_2081-1.2e16d0ba.fill-1375x729.png

19o Μουσικοχορευτικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ορμήδειας
Σάββατο 13 Ιουλίου, 19.30
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ορμήδειας ανακοινώνει με χαρά τη διοργάνωση του 19ου Πολιτιστικού Μουσικοχορευτικού Φεστιβάλ Ορμήδειας, το Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, στο Κοινοτικό Πάρκο Ορμήδειας, στις 19:30. Στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες του Πολιτιστικού Ομίλου Ορμήδειας, του Κίμωνα Ξυλοτύμπου, και του Πολιτιστικού Ομίλου ΘΟΙ Αυγόρου. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική από τους Αγγελική Χατζηβασιλείου (τραγούδι), Χρίστο Ισιδώρου (πιθκιαύλι / λάφτα), Κυριάκο Μαρκουλλή (λαούτο / φωνή) και Θεοφάνη Θεοφάνους (βιολί). Οι καλλιτέχνες θα μας ταξιδέψουν μουσικά στην Κύπρο, τη Μικρά Ασία και τα Ελληνικά νησιά. Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με παρέλαση των χορευτικών ομάδων κατά μήκος της κεντρικής οδού της Ορμήδειας, καταλήγοντας στο Κοινοτικό Πάρκο. Εκεί, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα, καθώς και τραγούδια, μουσικές και χορούς από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, προσφέροντας μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία στους παρευρισκόμενους. Οι επισκέπτες θα καλωσορίζονται με κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα. Στον χώρο του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν παραδοσιακό οφτό κλέφτικο. Για πληροφορίες και κρατήσεις, παρακαλούμε καλέστε στο τηλέφωνο: 99130418.

floh-keitgen-aFUHu9WNO3Q-unsplash.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Χορός του Καρπουζιού, Ακάκι
Παρασκευή 26 Ιουλίου, 20.00
Ο Χορός του Καρπουζιού στο χωριό Ακάκι επιστρέφει και μας προσκαλει να απολαύσουμε το πιο γλυκό φρούτο του καλοκαιριού! Ο χορός του Καρπουζιού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου στην Πλατεία Ακακίου με άφθονο Ακακιώτικο καρπούζι, γλυκό καρπούζι, παγωμένα κοκτέιλ και πολλά άλλα προϊόντα! Ο Χορός του Καρπουζιού είναι μια γιορτή που οργανώνεται κάθε χρόνο και έχει ως στόχο να αναδείξει τους καρπουζο-παραγωγούς της περιοχής αλλά και το νόστιμο και γλυκό καρπούζι που παράγει το χωριό Ακάκι.

potatoes-1585060_1280.jpg

10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας, Αυγόρου
Σάββατο 27 Ιουλίου, 20.00
Το χωριό Αυγόρου βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου και είναι ένα από τα χωριά με την ονομασία «Κοκκινοχώρια», γνωστά για το πλούσιο κόκκινο έδαφος τους και φημισμένα για τα γεωργικά προϊόντα τους. Λόγω του ξεχωριστού εδάφους της περιοχής, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, το χωριό παράγει νόστιμες πατάτες, γευστικά λαχανικά και ζουμερά φρούτα και εσπεριδοειδή. Για τις πατάτες του μάλιστα έχει καθιερωθεί και μία πολύ ξεχωριστή γιορτή, η οποία φέτος ετοιμάζεται να επιστρέψει. Με πολλές καινοτομίες και ευχάριστες εκπλήξεις για τους χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Κύπρου, το 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας είναι ο απόλυτος προορισμός διασκέδασης και γαστρονομίας για το φετινό καλοκαίρι!

60421-sitesdefaultfilesplatanista.2e16d0ba.fill-1375x729_ImUo0Y1.jpg

Φεστιβάλ Φουντουκιού, Πλατανιστάσα
Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Ιουλίου

Φέτος θα πάμε στο χωριό Πλατανιστάσα, ένα πανέμορφο χωριό που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, το οποίο ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί στην καθιερωμένη γιορτή της φουντουκιάς! Πρόκειται για την πέμπτη ετήσια Γιορτή της Φουντουκιάς, η οποία θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 79-28 Ioυλίου, οργανώνεται από το Σύνδεσμο Αποδήμων Πλατανιστάσας και περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα καθώς και άφθονα φουντούκια! Συγκεκριμένα, θα προσφέρεται ένα ευφάνταστο πρόγραμμα με ξενάγηση από μέλη του Συνδέσμου Αποδήμων στο φουντουκόδασος, περίπτερα με κυπριακά τοπικά εδέσματα, παραδοσιακά αλλαντικά, φαγητό στην όμορφη πλατεία του χωριού, παραδοσιακοί λαϊκοί χοροί και φυσικά φουντούκια. Να μην ξεχνάμε επίσης και την περιήγηση στις μοναδικής πολιτιστικής αξίας και ομορφιάς εκκλησίες και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς: Την προστατευόμενη από την Unesco εκκλησία Σταυρού του Αγιασμάτι, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με τον μοναδικό κήπο του πατέρα Γεωργίου Κούρρη και τον παραδοσιακό νερόμυλο στην είσοδο του χωριού.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close